December 21, 2010

Kenapa lelaki menangis?
Air mata lelaki sangat berharga. Mahal. Jikapun pernah tumpah, genangannnya disembunyikan. Tak semurah air mata perempuan. Bila lelaki menangis, hati perempuan saya selalu tersentuh. Mereka makhluk keras dan tegar.Entah kenapa saya merasakan mereka nampak comel dan manis apabila mereka mula menangis.

Sebagai seorang perempuan, saya sangat biasa melihat kaum sejenis saya menangis sehingga tidak ada rasa hairan.Tetapi jika dapat melihat lelaki menangis, saya akan memerhati dengan hairan. Terasa ingin mengetahui isi hati seorang lelaki.Kenapa lelaki menangis?

1. Kehilangan orang-orang yang disayangi kerana kematian. Lelaki jarang menunjukkan rasa lemahnya. Mungkin bimbang sifat maskulinnya akan pudar. Tetapi, sekuat manapun seorang lelaki pasti akan rasa sedih jika isteri,anak-anak,atau ibu bapanya pergi dahulu sebelum dia.

2. Apabila sesuatu hubungan terputus di tengah jalan. Siapa cakap lelaki tak ada perasaan apabila perempuan idamannya minta putus atau berubah hati. Sesetengah lelaki memang tak pandai menunjukkan perasaan seperti perempuan yang akan menulis status di FB atau Twitternya jika hubungan mereka dengan kekasih retak menanti belah. Lelaki lebih gemar bersikap sembunyi-sembunyi. Tetapi siapa tahu, dalam diam dia menangis seorang diri di dalam bilik.

3.Gagal menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang lelaki.Lelaki yang bertanggungjawab akan merasa tercabar sekiranya dia gagal memberikan nafkah kepada isteri atau anak-anaknya. Dia akan berusaha sedaya upaya memberikan yang terbaik untuk keluarga dan jika dia gagal itu boleh jadi penyebab dia menangis.

4.Bergaduh atau berselisih faham dengan isteri. Seorang lelaki bernama suami mungkin akan mengalirkan air mata jika isteri bersikap tidak ambil peduli atau tidak tahu menahu tentang keperluan perasaan mereka. Lelaki mungkin seorang yang ego tetapi kadang-kadang dia sanggup mengalah dalam sesuatu perhubungan kerana rasa cintanya yang mendalam pada isteri.

5.Melihat anak atau isteri menderita sakit. Lelaki punya hati yang keras dan tak mudah dipecah tetapi bila diuji Tuhan dengn menimpakan penyakit berbahaya kepada orang-orang yang disayangi dan dia melihat penderitaan itu setiap hari, tidak mustahil seorang lelaki akan menangis seperti anak kecil.

6.Terharu dan terlalu gembira sehingga mengalirkan air mata kesyukuran. Lelaki yang pernah menangis untuk hal-hal seperti ini adalah lelaki yang berhati lembut dan sensitif. Persis seorang perempuan tetapi tetap tidak mengurangkan sifat maskulinnya. Dia mungkin seorang yang keras di luar tetapi sangat lembut di dalam.

7.Gagal dalam pelajaran atau kerjaya. Menangis dan membunuh diri. Baiklah. Ini ditulis kerana saya terpengaruh dengan cerita 3 Idiots. Tetapi, tidak mustahil lelaki akan menangis disebabkan kegagalannya dalam bidang yang dia ceburi. Lelaki juga adalah manusia biasa yang ada perasaan. Bukan perempuan saja yang boleh menangis disebabkan faktor ini.

Mungkin ada faktor-faktor lain 'Kenapa Lelaki Menangis' atau mungkin faktor yang saya senaraikan di atas tidak relevan pada sesestengah lelaki. Saya cuma seorang perempuan. Pandai menduga tetapi tidak mampu merasa sebenar-benar perasaan seorang lelaki.

Telusuri kembali kisah-kisah lelaki hebat pada zaman Rasulullah s.a.w dan para sahabat. Mereka menangis kerana takutkan Allah. Mereka lelaki hebat yang menangis kerana menghayati makna bacaan Al Quran.Menangis jika tidak dapat melaksankan perintah Allah dan Rasul-Nya. Dan dalam dunia akhir zaman yang kita lalui sekarang, jika masih ada lelaki seperti itu, mereka adalah lelaki yang benar-benar hebat. Adakah anda lelaki itu? Hati seorang lelaki akan menjawabnya.

- dipetik dari blog "Sidratul Muntaha" -

No comments:

Post a Comment

nak kata